MENÜ

FIÓKOM

C-vitamin és aszkorbinsav

Biró László

Írta:

Biró László

Íme a 21 legkeresettebb kérdés megválaszolva!

Melyik a legjobb aszkorbinsav? Túl lehet adagolni? Hogy szedd helyesen? László segít!

Milliónyi cikk található az interneten C-vitamin, azaz aszkorbinsav témában. Sajnos ezek nagy része nem ad választ a mindennapi életben felmerülő gyakorlati kérdésekre.

C vitamin kérdések és gyakorlatias válaszok
Most megválaszolom a C vitaminnal kapcsolatos 21 fontos kérdésedet

Mit tehetsz ilyenkor? Több weboldalt is megnézel. Hosszasan olvasgatsz. Megpróbálod kihámozni a Neked kellő válaszokat. Közben igyekszel kiszűrni az egyéb, nem releváns információkat. Ezzel azonban rengeteg értékes időd kárba veszhet.

Mi lenne, ha a C vitaminnal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre:

  • Konkrét és érthető válaszokat kapnál?
  • Amelyek hasznosak a mindennapi életben is?
  • Ráadásul ezeket egy helyen megtalálnád?

Jó hír, hogy nem kell tovább keresned! Ebben a cikkben röviden, érthetően és precízen megválaszolom a 21 legfőbb kérdést a C-vitamin és aszkorbinsav témában. Lássuk hát most rögtön ezeket:

C-vitamin és aszkorbinsav: 21 kérdés és válasz

1. C vitamin mire jó?

Egyszerűen nélkülözhetetlen az emberek számára. Szerepel az Egészségügyi Világszervezet alapvető gyógyszereinek listáján, mint az egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb gyógyszer. Szükséges az izmok, inak, artériák, csontok és a bőr karbantartásához. Csökkenti a rák- és szívbetegség kialakulásának kockázatát. Gyorsítja a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak fejlődését, megújulását és gyógyulását.

2. Miért kell C-vitamint szedni?

Mert az emberi szervezet nem képes előállítani. Ha egyáltalán nem jutnál C vitaminhoz, akkor kb. 4 héten belül megjelennének rajtad a skorbut első tünetei. Ezek először bőrelváltozások formájában jelennek meg a lábakon. A C vitamin hiányos személy fáradtnak, depressziósnak érzi magát és részlegesen mozgásképtelenné válik. Az előrehaladott skorbut tünetei a nyitott, duzzadó sebek, fogak elvesztése, csont rendellenességek és végül halál. Ezért mindenképpen szükséges figyelned a megfelelő bevitelre.

3. Mi az aszkorbinsav jelentése? Mi a különbség az aszkorbinsav és a C-vitamin között?

A kettő pontosan ugyanazt jelenti. Ugyanis azonos molekuláról van szó. Csupán a C vitamin elnevezés terjedt el jobban a köztudatban. Az aszkorbinsav pontos megnevezése egyébként „L aszkorbinsav”.

4. Miben van C vitamin?

Legjobb természetes C-vitaminban gazdag gyümölcsök az alábbiak: citrom, narancs, grapefruit, mangó, ribiszke, áfonya, szeder, ribizli és csipkebogyó. A zöldségek közül pedig a legjobb C vitaminforrások a brokkoli, édesburgonya, paprika, paradicsom, karfiol, fejes saláta és spenót.

Aszkorbinsav ára, fajtái egyéb tudnivalók
Gyümölcsök-zöldségek egy csomó egyéb hasznos tápanyagot is tartalmaznak az aszkorbinsav mellett

A zöldségek-gyümölcsök aszkorbinsav tartalmát csökkentheti a hosszabb ideig történő tárolás és főzés. Ennek az oka, hogy az aszkorbinsav vízben oldódik, és a hő elpusztítja.

A brokkoli kiemelkedően hasznos forrás, ugyanis főzés vagy tárolás közben a vitamin tartalma egyedülállóan megmarad.

5. Ugyanaz a C-vitamin van a gyümölcsökben, mint a tablettában?

Pontosan ugyanaz. Az L aszkorbinsav vegyület tökéletesen ugyanaz a zöldségekben-gyümölcsökben, mint ami az étrend-kiegészítő készítményekben található. A gyümölcsök fogyasztásának van előnye a tablettával szemben. Mégpedig az, hogy az aszkorbinsav fogyasztása mellett egy csomó egyéb hasznos tápanyag és antioxidáns is bekerül a szervezetedbe.

6. Létezik természetes úton előállított C-vitamin?

A C vitamint minden gyártó mesterséges úton állítja elő. Elviekben ki lehet vonni az aszkorbinsavat gyümölcsökből-zöldségekből is. Viszont ez annyira költséges, hogy egyszerűen nem éri meg a gyártóknak így csinálni.

7. C-vitamin por is létezik?

Igen elérhető a C vitamin por formájában is. Ennek előnye, hogy pontosabban adagolható. Tudniillik, teljesen felesleges óriási 1,500 – 2,000 mg-os tablettákat vagy kapszulákat bevenned. Ugyanis ezeknek csak egy kisebb része hasznosul. A többi pedig egyszerűen kiürül a szervezetedből a WC-n. Itt jön a képbe a C vitamin por. Ebből akár napi 2-3-szor is fogyaszthatsz egy kisebb mennyiséget, amely sokkal jobban hasznosul. Ezáltal folyamatos lehet a szervezeted vitamin ellátottsága.

8. Hol gyártják az aszkorbinsav vitamint a világon?

Kínában. 2017-ben Kína termelte az aszkorbinsav (C-vitamin) világkínálatának körülbelül 95% -át.

9. Melyik a legjobb C vitamin?

Nincs olyan, hogy legjobb C vitamin. Ennek oka, hogy ugyanaz az aszkorbinsav van mindegyikben. Az amerikai Oregon State University tanulmánya alapján nincs tudományos bizonyíték arra, hogy bármelyik jobb lenne a másiknál.

10. Érdemes-e lassú felszívódású C vitamint venni?

Szerintem nem érdemes. A lassú felszívódással reklámozott C-vitamin is ugyanazt az aszkorbinsavat tartalmazza, mint a sima. Különböző gyógyszer-technikai megoldásokkal elérhető, hogy napi egyszer kelljen bevenni, és így az aszkorbinsav felszívódása lassabb. Csakhogy ezen lassú felszívódású kiegészítők 3-4-szer drágábbak. Egyszerűen nem éri meg ennyi pénzt kidobnod rájuk.

11. Akkor milyen aszkorbinsav fajtát szedjek?

Sima aszkorbinsav is tökéletesen megfelel. Javaslom például az ImmunPajzs C vitamin aszkorbinsav por használatát. Ez egy 100%-os tisztaságú készítmény, finom enyhén citromos ízzel. Gyümölcslében is kitűnően oldódik. Az ImmunPajzs C-vitamin ár-érték arányban nagyon jó választás.

Soha többé nem kell óriási C-vitamin tablettákat lenyelned
ImmunPajzs: 100%-os tisztaságú, kitűnő hatásfokú C vitamin

12. C vitamin 1000 mg mit jelent?

Ez azt jelenti, hogy az adott tabletta 1000 mg C vitamint tartalmaz. Az egyes készítmények eltérő kiszerelésben és formában készülnek. Létezik tabletta, kapszula, és por is. A C vitamin 1000 mg az egységnyi mennyiségben található aszkorbinsavat jelenti.

13. Mennyi a C-vitamin napi adagja?

Naponta 2-3 alkalommal kisebb mennyiségeket, egyszerre kb. 500 mg C vitamint érdemes fogyasztani. Így folyamatosan magasan tarthatod a koncentrációját a szervezetedben. Ráadásul így sokkal jobban is hasznosul.

14. C vitamin felszívódása?

Az Amerikai Népegészségügyi Intézet (NIH) közleménye szerint a kisebb mennyiségű aszkorbinsav fogyasztása esetén annak 70-90%-a felszívódik. Azonban nagyobb mennyiség esetén (pl: C vitamin 1000 mg) csak a fele hasznosul. Tehát egyszerre nem érdemes például C vitamin 1500mg tablettát vagy kapszulát sem bevenned. Ugyanis kb. a fele kiürül a szervezetből. Ez egyszerűen a vizelettel távozik.

15. Kinek kell több aszkorbinsavat szednie?

Mindenkinek javasolt az aszkorbinsav fogyasztása, de az alábbi esetekben különösen fontos lehet:

  • Megfázás: az aszkorbinsav kiegészítők rendszeres használata lerövidíti a megfázás idejét.
  • Dohányzás: A dohányosoknak nagyobb mennyiségre van szükségük, mert a füstnek való kitettség csökkenti a vitamin szintet.
  • Allergia és asztma: érdemes napi 1,000 mg C vitamint szedni, több részletben elosztva.

16. Koronavírus ellen is jó?

Jelenleg nincs semmilyen egyértelmű kutatás vagy bizonyíték erre. Az viszont biztos, hogy az aszkorbinsav hiánya rontja az immunrendszer működését. Hogyha erősebb az immunrendszered, akkor ellenállóbb lehetsz a vírusok ellen. Tehát ebből kifolyólag érdemes egy jó minőségű C vitamint, illetve immunerősítő multivitamint is szedned.

17. Tényleg csökkenti a vérnyomást az aszkorbinsav?

Igen, erre létezik tudományos bizonyíték. Az amerikai Országos Biotechnológiai Információs Központ weboldalán publikált kísérlet szerint a magas vérnyomásban szenvedő felnőtteknél a C-vitamin kiegészítők átlagosan 4,9 mmHg, illetve 1,7 mmHg-rel csökkentették a vérnyomást.

c vitamin 1000 mg hosszútávon segít csökkenteni a vérnyomást is
A c vitamin fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást

Tehát ez egy nagyon biztató kísérlet. Ezzel együtt természetesen további tudományos eredményekre van szükség erre vonatkozóan.

18. Valóban enyhíti a köszvény tüneteit az aszkorbinsav?

Az aszkorbinsav por ténylegesen csökkentheti a vér húgysavszintjét és megelőzheti a köszvény rohamokat. A köszvény egy hihetetlenül fájdalmas betegség, ami akkor fordul elő, ha magas a szervezet húgysav szintje. A húgysav a szervezet által termelt hulladék, ami lerakódhat az ízületekben. Ez okozza a köszvényes fájdalmakat. Számos tanulmány kimutatta, hogy a C-vitamin segít csökkenteni a húgysav szintjét, ezáltal védelmet nyújthat a köszvény fájdalmai ellen.

19. A C-vitamin csökkenti a szívbetegség kockázatait?

A rövid válasz: igen. A szívbetegség a világ egyik vezető haláloka. Számos tényező növeli a szívbetegség kockázatát, mint például a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. A C vitamin por segíthet csökkenteni ezen kockázati tényezőket. Egy átfogó, 10 éven át tartó kísérletben összesen 293,172 fő vett részt. Az eredmények egyértelműek voltak: 25%-al volt alacsonyabb a szívbetegség kockázata azon személyeknél, akik legalább napi 700 mg aszkorbinsavat fogyasztottak.

20. Aszkorbinsav mellékhatásai?

Emésztési zavarok jelentkezhetnek napi 2000 – 3000 mg C-vitamin fogyasztása esetén. Ezek a tünetek főleg éhgyomorra fordulnak elő. Tehát jobb, hogyha evés után vagy közben veszed be. Az viszont tévhit, hogy a túl sok C-vitamin vesekövet okoz.

21. Ki az a Szent Györgyi Albert?

A magyar származású Szent Györgyi Albert állította elő a C vitamint először tiszta formában. Ezért a kutatásáért Nobel díjat kapott. Ezzel ő az egyetlen magyar tudós, aki hazai kutatásáért megkapta a természet-tudományos Nobel díjat. Szent Györgyi Albert 92 évesen is aktív és friss maradt mind szellemileg, mind fizikailag. Rengeteget sportolt. Külön érdekesség, hogy 70 éves korában tanult meg például szörfölni. Napi több ezer mg aszkorbinsav port fogyasztott.

Szeretnél egy jó minőségű, hatásos és finom C-vitamin port?

Próbáld ki az Immunpajzs C vitamint! Ez egy 100%-os tisztaságú C-vitamin készítmény, ami maximálisan ellenőrzött körülmények között készül. Folyamatosan használhatod akár 2 évig. A megfelelő tárolás mellett nem veszti el aszkorbinsav tartalmát.

Soha többé nem kell óriási C-vitamin tablettákat lenyelned
ImmunPajzs: 100%-os tisztaságú, kitűnő hatásfokú C vitamin

Az Immunpajzs C-vitamin finom, egészséges és könnyen kezelhető. Nem kell többé óriási tablettákat lenyelned. Az Immunpajzs C-vitamin por tökéletesen oldódik vízben. Kifejezetten kellemes íze van őszibarack, vagy almaízű üdítőitalban is elkeverve.

Rendelj kitűnő hatású ImmunPajzs aszkorbinsav port

Olvasd el, hogy mi történik a rendelésed után >

Olvass további érdekes cikkeket itt:

Oszd meg ha hasznosnak találtad a cikket!

Email »
Facebook »
Twitter »

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

BEZÁR

BEZÁR

Termékek

BEZÁR

Rólunk

BEZÁR

Blog

BEZÁR

Hűségprogram

BEZÁR

Kapcsolat

10% kedvezmény ha feliratkozol a hírlevelünkre

BEZÁR

Ez a weboldal „cookie-kat” más néven „sütiket” használ.

BEZÁR

Termékek

BEZÁR

Rólunk

BEZÁR

Blog

BEZÁR

Hűségprogram

BEZÁR

Kapcsolat