MENÜ

FIÓKOM

Legjobb multivitamin férfiaknak? Eszerint válassz!

Biró László

Írta:

Biró László

Hogyan válaszd ki a számodra legjobb multivitamint? Részletes gyakorlati útmutató a cikkben

Multivitamin férfiaknak? Olvasd el a részletes gyakorlati útmutatómat!
Hogyan válassz multivitamint, hogy később ne bánd meg? Szánj rá 5 percet a cikkemre: igencsak hasznos tanácsokat kapsz itt

Ezernyi multivitamin kapható manapság a magyar piacon. Nagy kihívás helyesen választani közülük pusztán a reklámok, vagy a termék összetevői alapján.

Tudtad például, hogy a kalciumot és a magnéziumot nem javasolt egyszerre bevenni? Ugyanis ezen ásványi anyagok versengenek egymással a szervezetben a felszívódásért, tehát korlátozzák egymás hatását. Ezt nem csupán én állítom, hanem a Harvard Health kutatása is ezt bizonyítja.

Így azon multivitamin készítmények, amelyben együttesen található kalcium és magnézium: nem hatékony termékek. Márpedig rengeteg ilyen multivitamin van a piacon.

Érdemes foglalkoznod a számodra legjobb multivitamin kiválasztásával! Ha nem figyelsz oda, akkor olyan termékre adod ki a pénzed, ami nem sokat ér. Ebből a cikkemből megtudod, hogyan lehet igazán jól választani a férfiaknak szóló multivitaminok garmadája közül. Itt bemutatok olyan fontos szempontokat, amelyekről igen keveset hallhatsz máshol.

Miért nehéz a vásárló helyzete?

Keress rá a multivitamin szóra a Google-ben. Hirdetések és webshopok özöne zúdul majd rád. Van olyan online patika, amelyik 70-80 különféle multivitamint kínál. Ezek az oldalak az olvasóra bízzák, hogy találja ki, melyik a legjobb multivitamin felnőtteknek.

De hogyan és mi alapján? Te hogyan hasonlítanád össze az egyes készítményeket, és döntenéd el, hogy melyik a jobb?

Léteznek „legjobb multivitamin felnőtteknek” címszó alatt összehasonlító cikkek. Ezekkel csupán az a baj, hogy túlzottan általánosítva közelítik meg a kiválasztást.

A „legjobb multivitamin férfiaknak” cikkek legnagyobb hibái:

 • Ebben a termékben ennyi D vitamin van, a másikban annyi. Ez így mond Neked valamit? Tudtad, hogy a D vitamin túl is adagolható? Lehet, hogy a kevesebb D-vitamin hatóanyagot tartalmazó készítmény is bőven elég.
 • Ez a fajta multivitamin olcsóbb, mint a másik. Több cikkben szerepel a termék ára, mint egyik legfontosabb tényező. Az én véleményem szerint az árral „kampányolni” egy multivitamin készítmény esetében kifejezetten rossz irány. Ha helytelenül vannak összeválogatva egy multivitamin összetevői, akkor a termék alkotóelemei nem fognak hatékonyan felszívódni. Te fizetnél bármennyi pénzt egy ócskavas bicikliért, aminek hiányzik mindkét kereke és a kormánya?
 • Ebbe 20 féle vitamin és ásványi anyag van belekeverve, a másikba csak 12. Kicsit később kitérek a cikkemben arra, hogy miért NEM az a legjobb multivitamin, ami tele van rakva mindennel. A felszívódást segítő, szinergikus hatások, a megfelelően összeválogatott vitamin és ásványi anyag mennyiségek azok a szempontok, amelyek valóban segítenek a szervezeted számára a mindennapokban.

MULTIVITAMIN TÉVHIT: minél több, annál jobb

Ebben a cikkben tisztába tesszük a multivitaminok kapcsán felmerült tévhiteket
Tisztába tesszük a multivitaminok kapcsán felmerült tévhiteket

Bármilyen jótékony hatásokkal is jár egy táplálék-kiegészítő, figyelj rá, hogy mennyit szedsz belőle. A több nem jelent jobbat. Sőt! Egyes vitaminok túlzott szedése komoly problémákat okozhat.

Egy-két példa (kutatásokkal alátámasztva):

 • Az A vitamint könnyű túladagolni, amely károsíthatja a májat;
 • A D vitamin biztonságos legfelső szintjét (UL érték) többszörösen meghaladó D-vitamin bevitele hányást, izomgyengeséget és szívproblémákat okozhat;
 • Az E-vitamin túlzott mennyisége vérzést, hasmenést, gyengeséget, homályos látást és termékenységi problémákat okozhat;
 • A túlzott vasbevitel különösen káros, mert májproblémákat is okozhat;
 • A magas vas-, réz- és cinktartalmú multivitaminok megakadályozhatják egyéb tápanyagok felszívódását;

Sokan gondolják tévesen, hogy a vízben oldódó vitaminok túlzott szedése nem okozhat problémát, mert a vizelettel kiürülnek a szervezetből. Sajnos ez nem teljesen igaz.

A vízben oldódó vitaminok közül a B3-vitamin maximális javasolt érték háromszoros bevitelétől kezdődően gyomorfájdalmat, magas vérnyomást és májkárosodást is okozhat. De még a C-vitamint sem érdemes túlzásba vinned. A maximális javasolt értéknél háromszor nagyobb mennyiségű C-vitamin bevitel görcsöket, hasmenést, hányást vagy migrént válthat ki.

Akkor mennyi vitamint szedj?

Gondolom, most már kíváncsi vagy, hogy mennyi vitamint javasolt szedned, ami:

 • hatékonyan támogatja a szervezetedet,
 • jól hasznosul,
 • és nem okoz semmilyen problémát.

Kiindulásnak a következőt javaslom:

Az OGYÉI a saját weboldalán közzétett egy táblázatot „A vitaminok és ásványi anyagok biztonságos legfelső szintje (UL értékek)” címszóval. Ebben szerepel az összes vitamin, és mellette egy konkrét szám. Ez a szám azt jelenti, hogy ez a maximum mennyiség, amit tabletta vagy kapszula formában feltehetően biztonságos bevenni. Javaslom, hogy ezt a napi mennyiséget ne lépd túl!

Az alábbi linken találod az OGYÉI ajánlását a vitaminok és ásványi anyagok maximális napi adagjára vonatkozóan.

Miért jobbak a növényi élelmiszerek, mint a legjobb multivitamin férfiaknak?

Legjobb multivitamin felnőtteknek a természetben található zöldségek és gyümölcsök
Legjobb multivitamin felnőtteknek a természetben található zöldségek és gyümölcsök

A természetben található élelmiszerek biológiailag sokkal kedvezőbbek az emberi szervezet számára, mint a multivitaminok. Az egészséges élelmiszerekben lévő tápanyagok könnyebben szívódnak fel, és jobban hasznosulnak.

Ennek az oka, hogy például a zöldség-gyümölcsben a vitaminok és ásványi anyagok mellett, rengeteg más hasznos tápanyag is található. Ilyenek például a karotinoidok, flavionidod és antioxidánsok. Ezek rendkívüli hasznos vegyületek, amelyek daganatgátló, gyulladáscsökkentő, érfalakat védő és egy sor egyéb különösen hasznos tulajdonsággal rendelkeznek. Ezen vegyületek a multivitaminokban egyáltalán nincsenek benne.

Mennyi zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanod?

A Webmd publikációja szerint az 31-50 év közötti férfiaknak 350%-al több sötétzöld zöldséget, és 150%-al több gyümölcsöt kellene fogyasztaniuk.

Mindezek miatt próbálj meg tényleg odafigyelni a mennyiségű zöldség és gyümölcs bevitelre. A WHO szerint legalább:

 • 200 gramm gyümölcsöt (pl: 1,5 banán, vagy 2 db. alma), ÉS
 • 400 gramm zöldséget kellene fogyasztani naponta.

Miért van szükség akkor multivitaminokra?

Egy ideális világban az elfogyasztott élelmiszerekből hozzájutnál az összes szükséges vitaminhoz. David Grotto, az amerikai Dietetikus Szövetség korábbi szóvivője szerint azonban ez egy vágyálom.

A mindennapokban nem mindig egyszerű a napi vitamin, és ásványi anyag szükséglet maximális kielégítéséhez elegendő zöldség-gyümölcsöt enni. Emellett sajnos az itthon kapható növényi élelmiszerek egyre drágábbak. Emellett már kevésbé jó minőségűek, mint régebben voltak.

Ráadásul ahogy öregszünk, csökken a tápanyagfelvételi képességünk az élelmiszerből. Továbbá az energiaszükségletünk sem azonos. Dr. Howard Sesso, harvardi orvos szerint hajlamosak vagyunk kevesebbet enni.

Vajon melyik a legjobb multivitamin 50 felett?
Vajon melyik a legjobb multivitamin 50 felett?

Az idősebb felnőtteknél nagyobb a kockázata a tápanyaghiánynak is. Mindezek miatt jó megoldás egy hatékony multivitamin kiegészítő használata. Az Alpha Man „Érték és Minőség Nagydíjas” férfi étrend-kiegészítő például egy jó választás lehet. Úgy tervezték, hogy valóban kiegészítse az egészséges étrendet, és 10 olyan alapvető tápanyagot tartalmaz, amelyek gyakran hiányoznak a férfiak táplálkozásából.

Melyik a legjobb multivitamin férfiaknak?

Hogyan választhatod ki a férfiaknak szóló legjobb multivitamint magadnak? A férfiak vitamin- és ásványi anyag szükséglete eltér a nőknek javasolt vitaminoktól. Ebben a cikkben elsősorban a férfiak vitamin igényeivel foglalkozunk.

Először is határozzuk meg a szempontokat, amelyek alapján megvizsgálhatod az egyes termékeket. Itt elmondom, hogy mire érdemes figyelned.

Ezeket ellenőrizd új multivitamin választása előtt:

1. Multivitamin legfontosabb összetevői (férfiaknak)

Az alábbi területeken célszerű megtámogatni az egészséges táplálkozást vitaminok szedésével:

 • Immunrendszer erősítése: Az erős immunrendszer elengedhetetlen az általános egészséghez és jóléthez. Ehhez olyan kulcsfontosságú vitaminok és ásványi anyagok járulnak hozzá, mint a C-vitamin, a D-vitamin és a cink.
 • A szív és érrendszer egészsége: A szívbetegség a vezető halálok a férfiak körében. A K-vitamin, a magnézium és a kálium elősegíthetik a szív egészségét.
 • Izomerő és regenerálódás: Ahogy a férfiak öregszenek, az izomerő és a regenerálódás egyre nagyobb kihívást jelenthet. A D-vitamin és a kalcium nélkülözhetetlenek az erős csontok és izmok megőrzéséhez. Emellett segítenek abban, hogy az életkor előrehaladtával aktív és mozgékony maradj.
 • Prosztata egészsége: a prosztata sok férfi számára aggodalomra ad okot, ahogy idősebb lesz. Az E-vitaminról, a szelénről és a cinkről kimutatták, hogy döntő szerepet játszanak a prosztata egészségének megőrzésében, és segítenek csökkenteni a prosztatával kapcsolatos állapotok kockázatát.
Legjobb multivitamin kiválasztásához figyelmesen olvasd át a teljes cikket
Alpha Man: Érték és Minőség Nagydíjas férfi multivitamin
 • Energizálás és férfierő növelés: A ginseng hozzájárul a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez. A Maca gyökér támogatja a testi és szellemi teljesítményt, és segíti fenntartani az optimális állóképességet és vitalitást. Az Érték és Minőség Nagydíj nyertes Alpha Man termékben található NAD+ egy különösen hasznos koenzim összetevő a szervezet energizálására.

2. Egyes vitaminok javasolt mennyisége

Kicsit fentebb írtam az egyes vitaminok és ásványi anyagok maximális mennyiségéről. Az OGYÉI által közzétett táblázatban pontosan megtalálod az egyes értékeket. Ezt érdemes átnézned a számodra legjobb multivitamin választás előtt.

Emellett még javaslom megnézni az adott multivitaminnál, az egyes összetevőkhöz feltüntetett NRV (Nutrition Reference Value) értékeket is. Ez tulajdonképpen a felnőttekre vonatkozó napi ajánlott minimális beviteli mennyiséget mutatja az adott tápanyagra nézve. (Például a C-vitamin NRV értéke napi 80 mg).

Mi a helyzet, hogyha egy terméken azt látod, hogy bizonyos vitamin NRV értéke magasabb, mint a 100%? Ettől ne ijedj meg! Lehet belőle többet szedni, az nem jelent gondot. Csak arra kell figyelni, hogy az OGYÉI táblázatban lévő maximális ajánlott értéket ne haladja meg az adott összetevő mennyisége. Ez főként igaz, hogyha egyéb vitaminos kiegészítőket is szedsz: ugyanis a külön tablettákban bevett értékek összeadódnak.

3. Egymást korlátozó összetevők, és más hasznos tudnivalók

Erre figyelj oda!
Erre figyelj oda!

Erről írtam a cikkem elején. Mit-mivel nem javasolt bevenni egyszerre? Itt leírom röviden, hogy mire érdemes figyelned:

 • Ne vedd be a multivitamint gyógyszerekkel egyidőben: a vitaminok és ásványi anyagok néhány orvossággal együtt alkalmazva problémákat okozhatnak.
 • Tejjel ne vegyél be étrend-kiegészítőt (és gyógyszert se): a tejben lévő vas- és kalciumionokkal komplexképződés indulhat be, ezért a hatóanyag felszívódása nem lesz megfelelő.
 • Sok vízzel vedd be a vitamint: a nagyobb folyadékbevitel növeli a felszívódást, és ezáltal a hatékonyságot.
 • Kalciumot és magnéziumot 2 óra különbséggel: A kalcium és magnézium fontos ásványi anyagok, de érdemes őket két óra különbséggel bevenni, mert rontják egymás felszívódását.
 • Magnéziumot multivitamintól külön kell bevenni: A magnézium akadályozhatja a multivitaminban található ásványi anyagok felszívódását. Emiatt nem javaslok egyáltalán olyan multivitamint, amiben magnézium található.
 • Grapefruit lével, vagy narancslével NE vegyél be multivitamint: A grapefruitlével bevett gyógyszerek esetén megemelkedik a vérben a hatóanyagszint, ami mellékhatásokhoz vezethet. A narancslével bevett gyógyszerek esetén pedig lényegesen csökken a biológiai hasznosulás

4. Tabletta vagy kapszula?

A rövid válasz: inkább kapszula. Bár mindkettőnek vannak előnyei-hátrányai is.

A kapszula nagy előnye, hogy nincs benne egyáltalán tablettázási segédanyag, adalékanyag vagy E-számok. A tablettában mindezek sajnos benne vannak. Ezért a tabletta jobban irritálhatja a gyomrodat. Emellett a tabletták egyenetlenül esnek szét, ami csökkentheti a tablettás készítmény hatékonyságát.

A kapszula hátrányaként a rövidebb lejárati időt, esetleg a nehezebb lenyelést tudom felhozni. Egy tipp: ha nehezen tudod lenyelni a kapszulát: húzd szét, és a benne lévő port keverd el valamilyen ételben.

A kapszula további előnye, hogy gyorsan hat, jobban bomlik le. Magasabb hasznosulást is eredményez, mert több hatóanyag kerül a véráramba. A kapszula ráadásul íztelen. Tehát nem érzel semmilyen kellemetlen gyógyszerízt.

5. Egyéb tényezők (laboreredmények, díjak, stb.)

Vajon tényleg benne vannak azon vitaminok és ásványi anyagok a termékben, amelyek a csomagoláson fel vannak tüntetve? Ezt nehéz leellenőrizni, speciális laborvizsgálatok kellenek hozzá. Ráadásul nem is mindent lehet pontosan kimérni, még laborban sem. Ha esetleg találsz pozitív hatóanyagokra szóló igazolást egy-egy terméknél, az „csillagos ötös”!

Emellett léteznek mikrobiológiai tesztek is, amelyek igazolják, hogy a késztermék minden szennyeződéstől mentes. Ezt is érdemes lehet ellenőrizni.

Még egy izgalmas szempontot behozok ide: független szervezetek néha vizsgálják a vitaminos termékeket. Vannak pályázatok, versenyek is, ahol több multivitamin termék is szerepel. Találsz olyan terméket, amely részt vett a versenyen, esetleg nyert valamilyen díjat? Ez jó választás lehet, mert az ilyen termékeket különösen gondosan ellenőrzik.

Tegyél egy próbát az Alpha Man, díjnyertes férfi multivitaminnal

Próbáld ki az Alpha Mant a szervezet energizálására, a tesztoszteront szint fokozására és az immunrendszer erősítésére.

Magas NAD+ tartalmával elsőrangú megoldás az öregedés és a fáradékonyság ellen.

Az új Alpha Man a NAD+ mellett további 9 aktív összetevőt tartalmaz: Q10, Csüdfű gyökér, Cink, D vitamin, B6 vitamin, L-Karnitin, ginseng és szelén. Ezen hatóanyagok bármelyike egyesével megvásárolva önmagában akár több ezer Ft lenne. Ezért az Alpha Man férfierő kapszula ár-érték arányban igen kedvező megoldás.

Az Alpha Man kitűnő segítség férfiaknak a fáradékonyságra, az energiaszint növelésére, a tesztoszteron szint fokozására, valamint a keringési rendszer hatékony támogatására.

Alpha Man: férfierő növelő, energizáló és immunerősítő készítmény
Alpha Man: férfierő növelő, energizáló és immunerősítő készítmény fáradtság ellen

Milyen eredményeket érhetsz el az Alpha Man használatával?

 • Öregedés elleni kitűnő megoldás: Az életfolyamatok szempontjából fontos enzimek működéséhez elsősorban a NAD+ valamint a Q10 hatóanyag szállítja az energiát. Az Alpha Man-ban található NAD+ és Q10 hatóanyagok igazolt kutatások szerint növelik az élettartamot, és csökkentik az öregedés hatásait
 • Tesztoszteronszint növelés: Magas cink tartalma miatt szerepet játszik a vér normál tesztoszteronszintjének fenntartásában. B6-vitaminnal hozzájárul a hormonális aktivitás szabályozásához, magas szelén tartalma pedig támogatja az egészséges spermaképződést
 • Egészségesebb vérkeringés és vitalitás: A csüdfű gyökér hozzájárul a keringési rendszer egészségéhez, a szellemi és fizikai kiegyensúlyozottsághoz
 • Szervezet sejtjeinek védelme: 200 mikrogramm szelén tartalmával támogatja az oxidatív stressz csökkentését a szervezetben, ezáltal megvédve a káros gyulladásos folyamatoktól
 • Szívműködés javítása: A Q10 és az L-Karnitin jótékony hatással van a szívbetegségek megelőzésére és a szív teljesítményének javítására
 • Energizáló és fáradtság elleni vitamin: A ginseng hozzájárul a fáradtság és kimerültség csökkentéséhez. A Maca gyökér támogatja a testi és szellemi teljesítményt, és segíti fenntartani az optimális állóképességet és vitalitást. A NAD+ koenzim összetevő egy különösen hasznos koenzim összetevő a szervezet energizálására a fáradtság ellen.

Az Alpha Man tökéletesen biztonságos termék. Engedélyezett, és többszörösen bevizsgált (doppingmentességre, illetve vitamintartalomra is), különösen hatásos étrend-kiegészítő. Az Alpha Man OGYÉI notifikációs engedélyszáma: 28982/2022. A készítményt biztonsággal szedhetik vérnyomás problémások, cukorbetegek, érszűkületi betegek és idősebb férfiak is. Nem okoz semmilyen panaszt. Bármilyen gyógyszer mellett szedhető a termék.

 

Az Alpha Man magas NAD+ tartalma miatt energizáló hatású
Ha csak egyetlen étrend-kiegészítőt szedsz férfiként, akkor a Perfect Play Kft. – Alpha Man terméke legyen az

Az Alpha Man legfőbb előnye, hogy egyetlen termékben összpontosul a férfiak számára legfontosabb összes növényi kivonat, ásványi anyag, vitamin, nyomelem és koenzim. Én magam is minden reggel beveszek két kapszulát.

Ha csak egyetlen étrend-kiegészítő fogyasztasz, akkor az Alpha Man legyen az. Így teljesen nyugodt lehetsz: rengeteget tettél a szervezetedért és egészségedért.

Miért érdemes minket választanod?

Kedvesség, segítőkészség, szakértelem: Perfect Play Kft.
Kedvesség, segítőkészség, szakértelem: Perfect Play Kft.

Cégünk, a Perfect Play Kft. Magyarország vezető étrend-kiegészítő és potencianövelő szállítója 2012. óta. Hisszük, hogy a szexuális teljesítmény és annak növelése olyan összetett kérdéskör, amely kiemelkedő szakértelmet, empátiát és segítőkészséget igényel.

A honlapon elérhető minőségi termékeket akár mobilról is könnyedén megrendelheted. Ne aggódj, diszkrét csomagolásunknak köszönhetően akár lakcímedre/munkahelyedre is kérheted a szállítást. A Nulla Kockázat Garanciával pedig biztosra mész. Ha valamiért nem válik be a termékünk, visszafizetjük a megrendelésed teljes összegét, szállítási költséggel együtt.

Rendeld meg az Érték és Minőség Nagydíj győztes,
Alpha Man immunerősítő készítményt:

Olvass további érdekes cikkeket itt:

 

Oszd meg ha hasznosnak találtad a cikket!

Email »
Facebook »
Twitter »

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

BEZÁR

BEZÁR

Termékek

BEZÁR

Rólunk

BEZÁR

Blog

BEZÁR

Hűségprogram

BEZÁR

Kapcsolat

10% kedvezmény ha feliratkozol a hírlevelünkre

BEZÁR

Ez a weboldal „cookie-kat” más néven „sütiket” használ.

BEZÁR

Termékek

BEZÁR

Rólunk

BEZÁR

Blog

BEZÁR

Hűségprogram

BEZÁR

Kapcsolat